Dobar START za još bolji dan.

Otvoren konkurs za stipendijske prakse u Nemačkoj!

18. okt 2017.
Otvoren konkurs za stipendijske prakse u Nemačkoj!
 
Kao i uvek do sada, trudimo se da našim čitaocima predstavimo sve mogućnosti za usavršavanjem koje nude kako univerziteti, tako i studentski programi i kompanije na teritoriji Nemačke. Nakon članaka o doktorskim stipendijama iz ekonomije, stipendiji za studente ekologije i programima elitnih nemačkih tehničkih univerziteta, sada vam donosimo i informacije o konkursu koji studentima sa Balkana donosi mogućnost primene teorijskog i sticanja praktičnog znanja iz oblasti ekonomije, menadžmenta, novinarstva, agrikulture i brojnih grana inženjerstva.
 
O programu
 
Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju (BMZ), Odbor nemačke privrede za Istočnu Evropu i Nemačka razvnojna agencija (GIZ) u saradnji sa fondacijom dr Zoran Đinđić sprovodi svake godine stipendijski program namenjen studentima osnovnih, master i doktorskih studija, kao i diplomcima sa svršenim studijama.  Program je namenjen studentima iz svih zemalja bivše Jugoslavije kao i Albanije. Program je uspostavljen 2003. godine sa ciljem da mladima iz balkanskih zemalja obezbedi stručno usavršavanje u nemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest meseci.
 
O stipendiji
 
Program snosi gotovo sve troškove pripreme praktikanata u svojim matičnim zemljama, kao i tokom samog boravka u Nemačkoj. Nemačko ministarstvo za ekonomsku saradnju obezbeđuje mesečne stipendije i troškove organizacije, dok kompanije-učesnice programa omogućuju radna mesta i troškove smeštaja i zdravstvenog osiguranja. Mesečna stipendija iznosti 550 € neto. Uz to, program omogućuje i iznos od 200 € koje učesnici mogu utrošiti na pohađanje kursa jezika tokom trajanja programa. Neke od kompanija koje su učestvovale ili učestvuju u programu su između ostalog i Bosch, SAP, Deutsche Bank, Deutsche Welle, Siemens, Daimler, Bayer i druge.
 
 
 
 
Uslovi i potrebna dokumenta
 
Potrebni uslovi i dokumanta su:
 
Studenti ne mogu biti stariji od 29 godina
Svršene studije ne pre više od godinu dana
Poznavanje Engleskog jezika. Znanje Nemačkog nije obavezno osim u oblasti arhitekture i komercijalnog prava.
Motivaciono pismo na Engleskom ili Nemačkom jeziku
CV na Engleskom ili Nemačkom jeziku
Portret fotografija
Transkript ocena, izdat od strane fakulteta
Prevod transkripta ocena, na Engleskom ili Nemačkom jeziku
Dva pisma preporuke od strane profesora ili mentora
Druga relevantna dokumenta poput diploma i sertifikata, ukoliko ih posedujete
Proces konkurisanja
 
Procedura konkurisanja se sastoji iz tri faze. Prva faza je online prijava gde dostavljate tražena dokumenta. Ova faza traje od oktobra do novembra tj. do zatvaranja konkursa. Rok za prijavu kandidata za program 2018. godine je 13.11.2017 u 13:00. Kandidati se prijavljuju za pozicije iz oblasti njihovih studija.
 
Nedugo nakon isteka roka za konkurisanje počinje druga faza koja traje od decembra do februara i uključuje intervjue u prestonicama država učesnica programa. Kandidati koji su prošli prvi krug biće obavešteni putem mejla i pozvani 7 dana pre samog intervjua. Datum intervjua zavisi od toga iz koje zemlje konkurišete, a ukoliko Vam ustanovljeni datum ne odgovara, postoji mogućnost da izdejstvujete pomeranje Vašeg intervjua u neki od gradova regiona čiji Vam termin pogoduje. Troškovi putovanja, nažalost, nisu pokriveni programom. Sam intervju traje oko 20 minuta i odvija se na Engleskom ili Nemačkom jeziku, zavisno od vaših jezičkih veština. Po završetku druge faze izborna komisija formira spisak sa kandidatima koji su uvršteni na listu kandidata preporučenih nemačkim kompanijama. Ovaj spisak se kreira krajem februara, a prisustvo na istoj ne garantuje samo po sebi i radnu poziciju u jednoj od kompanija. Kriterijum za izbor kandidata su njihove reference i karakteristike, a u proseku polovina kandidata sa liste nađe put do svog nemačkog poslodavca.
 
Program svoj spisak sa kandidatima dostavlja u martu čime počinje treća faza, a period selekcije može trajati sve do maja, kada se treći krug zatvara. U najvećem broju slučajeva kompanije biraju kandidate za svoje pozicije na osnovu pisanih prijava i preporuka komisije koja vrši intervjue sa kandidatima, ali nije strano i da iniciraju telefonski ili Skype intervju sa kandidatom lično.
 
Ako ste, nadamo se, postali izabrani kandidat, ulazite u proces pripreme za Vaše stažiranje i boravak u Nemačkoj. Program pokriva najveći deo troškova priprema poput troškova izdavanja vize, avionskih i voznih karata do destinacije pohađanja programa, kao i pripremnih sastanka u matičnoj zemlji. Na žalost, ne pokriva sve moguće troškove, poput prevoda potrebnih dokumenata. Izabrani kandidati poslednje nedelje juna prisustvuju uvodnoj nedelji u Berlinu, nakon čega putuju do mesta firme u kojoj će raditi, a sa stažiranjem počinju 1. jula 2018. Više o programu se možete informisati i konkurisati na ovom linku.
 
Ovo je još jedna u nizu sjajnih prilika studentima iz regiona bivše Jugoslavije da svoje teorijsko znanje potkrepe praktičnim radom u najuglednijim nemačkim i svetskim kompanijama. Pored toga, predstavlja potencijalno ogromno i dragoceno iskustvo koje je teško steći u sopstvenoj zemlji, a to je rad na internacionalnom nivou i u multikulturalnoj sredini. Iz ličnog iskustva rada u nemačkim korporacijama, tvrdimo da pobrojano donosi višestruku dobit, a na Vama je da preuzmete inicijativu i učinite nešto vredno za sebe i svoju karijeru. Za više detalja o samom programu, standardizovanoj formi Vaše prijave, terminima intervjua, kao i samog procesa konkurisanja posetite zvaničnu stranicu programa. Nemački kutak želi puno sreće svima koji konkurišu!
 
http://nemackikutak.com

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame