Dobar START za još bolji dan.

Kako pripremiti muškatle za zimu - sačuvajte omiljeno cveće

27. sep 2018.

 

MUŠKATLE su jedno od najomiljenijeg cveća, jer su izdržljive i lake za negu, a cvetovi su jarke boje.

Kako pripremiti muškatle za zimu - sačuvajte omiljeno cveće

 Cvetaju od proleća do kasne jeseni, ukrašavaju balkone, terase, prozore, bašte, tremove, ulaze, stepenište... Vole svetlo, ali ne i direktno sunce.  Međutim, kada se sa terase u kasnu jesen unesu u hodnik, muškatle obično počnu da propadaju. Kada temperatura padne na 10-15 stepeni muškatle ulaze u fazu mirovanja i mogu da prežive dosta dugo, ali bez cveta. Verovali ili ne, ali muškatle prestaju da rastu i na temperaturama većim od 30 stepeni.

 

 Često cvetaju i u jesen, naročito ukoliko su noći prijatne. Međutim, septembar je trenutak za “veliko spremanje” muškatli. Krajem meseca treba ukloniti sve cvetove, ne samo uvele, već i sveže, jer je biljci neophodno da štedi energiju.Većina listova će otpasti tokom zime, a uvele je najbolje ukloniti rukom. Muškatli ne treba seći listove, jer će ostati samo tanke grančice. Početkom novembra ili u kasnu jesen (što zavisi od vremena), a svakako pre mrazeva, muškatle treba skratiti na oko 20 santimetara. Tada svi uveli i oštećeni listovi treba da se uklone. Kada se očiste, muškatle se ostavljaju u prostoriju sa temperaturom od osam do 10 stepeni.

 

 Ukoliko nekom muškatle svake zime “umiru”, znači da su bile smeštene u toploj i mračnoj prostoriji. To nije pogodno mesto za prezimljavanje, jer u njima muškatla tera tanke i blede izdanke, što dovodi do iscrpljivanja biljke. Zimi se muškatle samo povremeno zalivaju, najviše jednom u 15 dana i najbolje na mesec dana, a ne treba ih nikako prihranjivati sve do marta. Početkom proleća potrebno je da se ponovo oreže 20 odsto muškatle, a nakon orezivanja treba ih zaliti. Posle dve ili tri nedelje, ukoliko je to potrebno, presađuju se u novu, svežu zemlju. Sa presađivanjem se postepeno povećava i količina vode za zalivanje i počinje se sa prihranjivanjem.Muškatle se razmnožavaju uzimanjem reznica sočnih biljaka, najbolje leti. Reznice se tada stavljaju u topao, peščani kompost, koji je umereno vlažan. Neke vrste muškatli razmnožavaju se i semenom, ali seme mora da bude sveže pošto brzo gubi klijavost. Da bi imale što lepši i grmolik rast potrebno je povremeno kratiti vrhove izdanaka. Precvetale cvetove i stabljike treba redovno uklanjati kako bi što duže cvetale.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Foto:Profimedia


Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame