Dobar START za još bolji dan.

Kako do posla u Švajcarskoj - dokumenti, tražena zanimanja i prosečne plate

16. okt 2017.
 
Da biste dobili vizu, potreban vam je poziv od kompanije ili poslovnog partnera iz Švajcarske, koji se ambasadi šalje faksom.
Kako do posla u Švajcarskoj - dokumenti, tražena zanimanja i prosečne plate
 
Sa najmanje dve godine radnog iskustva i znanjem nemačkog ili francuskog jezika, građani Srbije mogu da konkurišu za bilo koji posao u Švajcarskoj. Ipak, u konkurenciji sa građanima EU najveće šanse za zaposlenje imaće oni čije je zanimanje deficitarno - lekari i informatičari. Prosečna neto mesečna plata po stanovniku u Švajcarskoj iznosi oko 5.300 evra.
 
 
Lična karta zemlje
 
Broj stanovnika: 8.061.516
 
Površina: 41,277 kilometara kvadratnih
 
BDP: 84.815 po glavi stanovnika
 
Valuta: švajcarski franak
 
Najveći gradovi: Cirih, Ženeva, Bazel, Bern, Lozana, Lucern, Sent Galen
 
Udaljenost od Srbije: 1.094 kilometara
 
Koji su poslovi traženi i kolike su plate
 
Nezaposleni van Evropske unije imaju mnogo manje šanse da nađu posao u Švajcarskoj u odnosu na građane Evropske unije, pošto posao mogu dobiti samo visokokvalifikovani radnici, i to samo u slučaju da poslodavac dokaže da nije mogao da nađe radnika među građanima Švajcarske, odnosno Evropske unije. Kvalifikacije i iskustva stečena u Srbiji trebalo bi da prođu proces ekvivalencije sa švajcarskim nivoom znanja.
 
Medicinske sestre oko 5.000
Lekari od 8.500
Mašinski inženjeri oko 7.150
Električari oko 5.050
Vozači oko 4.300
Finansijski stručnjaci oko 9.150
Kuvari, konobari oko 4.300
Frizeri oko 3.700
(zarade su izražene u evrima)
 
 
Dokumenta potrebna za vizu
 
Da biste dobili vizu, potreban vam je poziv od kompanije ili poslovnog partnera iz Švajcarske, koji se ambasadi šalje faksom. Podnošenje zahteva se plaća 36 evra u gotovini, a novac se ne vraća u slučaju da zahtev za vizu bude odbijen. Iz zemalja van EU na tržište rada u Švajcarskoj prihvata se ograničen broj radnika, isključivo ako su njihove veštine hitno potrebne i ako su dobro kvalifikovani. Poslodavac podnosi relevantna dokumenta i zahtev kantonalnoj službi zapošljavanja. Zavisno od slučaja ili kantona koji je nadležan za ocenjivanje zahteva, zahtevi se moraju podneti agenciji za migraciju datog kantona. Zahtevi koje odobri kanton predaju se Federalnoj kancelariji za migracije na konačno odobravanje. Ako uspete da pronađete poslodavca koji je spreman da prođe kroz ovaj poces, za dobijanje radne vize potrebno vam je još nekoliko meseci.
 
Blic.rs

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame