Dobar START za još bolji dan.

ODMOR U ANTALIJI - SJAJNOJ ZVEZDI MEDITERANA

27. jul 2016.

 

Ono što je veličanstveno u ovom mestu skriveno je među sjajnim plažama, luksuznim hotelima koji nude sve što poželite, ali i ...

ODMOR U ANTALIJI - SJAJNOJ ZVEZDI MEDITERANA

 

 Antalija je jedan od najposećenijih turističkih gradova u Turskoj.


Ono što je veličanstveno u ovom mestu skriveno je među sjajnim plažama, luksuznim hotelima koji nude sve što poželite, ali i istorijskim znamenitostima koje će zadovoljiti želju svakog istraživača. Antalija je smeštena na litici u južnom delu poluostrva Anadolija, a njeno ime znači sjajna zvezda Mediteranskog mora. Ovaj grad je i prestonica istoimene pokrajine u kojoj živi oko milion stanovnika. Grad je okružen planinama, šumama, Mediteranskim morem i mnogim drevnim ruševinama. Sa Antalijskog aerodroma može se stići u bilo koji grad Turske rivijere. Antalija je jedno od glavnih kulturno-istorijskih centara koje poseduje brojne hotele, počev od onih luksuznih sa pet zvezdica kao što su “Madran palas”, “Adam i Eva”, pa do onih sa dve i tri zvezdice.
 

 


 

 

 

Nešto po čemu je prepoznatljiva Antalija su svakako zlatne plaže koje su duge po nekoliko kilometara. Kleopatra i Incekum nalaze se na zapadu grada i duge su oko dva kilometra. Plaže Lara i Konijalti su raj za posetioce sa tirkizno plavim morem sa mnogo barova i klubova. Noćni život u ovom delu Antalije je jako živ, posebno u letnjem periodu, kada dođe veliki broj turista iz svih krajeva sveta. Pored plaža tu su istorijska mesta koja takođe privlače veliki broj posetilaca. Najpoznatije istorijsko mesto je Olimpus sa arheološkim ostacima koji potiču iz drugog veka pre nove ere. Ništa ne zaostaje ni drevni grad Aspendos, poznat po svom starom pozorištu.
Nakon obilaska istorijskih znamenitosti, tu su prirodne lepote Antalije, kao što su Manavgat vodopad, Karain i Beldibi pećine, kanjon Koprulu i druga mesta primamljiva za ljubitelje prirode. Ukoliko želite dobro da jedete, tu su brojni restorani, a u meniju se nalaze mnogi turski specijaliteti, ali i hrana iz drugih svetski poznatih kuhinja. Ako poželite da se ovog leta odmorite i uživate u blagodatima mora, turski grad Antalija idealno je mesto za to.

 

 


 

 

 
Šoping


Antalija ima dosta šoping centara sa brojnim prodavnicama gde možete naći svetski poznate brendove. Turistima su naročito interesantne prodavnice nakita, tepiha i kože, kojih najviše ima u Kaliči okrugu, u blizini gradskih zidina. U Antaliji se dosta traži tekstil, odeća od pamuka, tradicionalne rezbarije od keramike i drveta, tepisi, ćilimi, radovi od bakra, zlata i kože, a popularni su lokalni žele džemovi napravljeni od voća i povrća. Tezge na ulicama, bazari i marketi svoju robu prodaju i do ponoći.

 

 


 
 

 

 

Istorija


Istorija Antalije seže do starogrčkih i rimskih vremena, a i dan-danas je zadržala neka obeležja koja već vekovima izmamljuju uzdahe turista. Antaliju je osnovao Atalus Drugi, kralj Pergamuma 159. godine pre nove ere. Grad je doživeo procvat pod vladavinom Rimljana i taj zlatni period se zadržao sve do 1390, kada je pao pod vlast Otomanskog carstva. I danas se mogu videti ostaci tog perioda, a najznačajniji su svakako ostaci gradskih zidina, među kojima se ističe impozantna Hadrijanova kapija.

 

 


 


Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame