Dobar START za još bolji dan.

Kako treba da se ponašamo na skijaškim stazama?

18. dec 2016.

Skijanje nije samo bezobzirno jurcanje i nesmotreno spuštanje niz stazu. Kako biste osigurali sopstvenu bezbednost, kao i drugih učesnika u „snežnom saobraćaju“ potrebno je prilagoditi svoje ponašanje i skijati odgovorno.

Kako treba da se ponašamo na skijaškim stazama?
Međunarodna skijaška federacija (FIS) je propisala 10 osnovnih pravila koja važe u većini skijališta u svetu. Njihovim nepoštovanjem ne samo da možete sebi upropastiti odmor, već možete biti kažnjeni većom novčanom kaznom kao i oduzimanjem ski pasa.
 
1. Poštovanje ostalih – skijaš na stazi mora da se ponaša tako da ne ugrožava ostale!
 
2. Kontrolisanje brzine - skijaš mora uvek da ima kontrolu nad svojom vožnjom. Skijaš je u obavezi da prilagodi brzinu i način skijanja sopstvenoj spremnosti i nivou znanja, terenu na kom se nalazi, uređenosti staze, vremenskim uslovima kao i količini „saobracaja“ na stazama!
 
3. Izbor pravca -  skijaš koji dolazi od gore, a ispred njega se nalazi drugi skijaš koji mu je okrenut leđima, mora postupiti tako da ne ugrozi svojom putanjom skijaša ispred.
 
Skijaš ispred vas uvek ima prednost!
 
4. Obilaženje – skijaš može vršiti preticanje odozgo ili odozdo, sa leve ili sa desne strane pod uslovom da se ne ugrozi  skijaša kojeg obilazi i da mu ostavi dovoljno mesta za bilo kakav manevar
 
5. Ulazak na stazu i polazak – skijaš koji ulazi na obeleženu stazu ili nastavlja sa skijanjem posle zaustavljanja na stazi, dužan je da prvo proveri uslove nastavka vožnje gledanjem uz i niz stazu, posebno obraćajući paznju na nepregledna mesta. U slučaju pada, skijaš je dužan da se što pre ukloni sa staze ili pomeri na samu ivicu staze!
 
6. Zaustavljanje na stazi – u koliko je moguće, potrebno je izbegavati zaustavljanje na uskim delovima staze i tamo gde je preglednost umanjena!
 
7. Penjanje i silaženje bez skija – osobe koje iz nekog razloga moraju peške ds se spuste/popnu  niz/uz stazu trebalo bi da to čine uz samu ivicu staze!
 
8. Poštovanje signalizacije i oznaka – skijaš je obavezan da poštuje sve znake i oznake jer su oni tu radi njegove sopstvene bezbednosti!
 
9 . Pomoć prilikom nezgode – svaki skijaš je dužan da u slučaju nesrećnog slučaja na stazi pruži pomoć ukoliko je u mogućnosti i obavesti spasilačku službu!
 
10. Identifikacija – svaki skijaš ili svedok na stazi je dužan da stavi svoje podatke na raspolaganje spasilačkoj službi!
 
Napomena u tekstu je upotrebljen termin skijaš i skijanje ali sva pravila se podjednako odnose na vozače snowboarda.
 
 
U slučaju potrebe za pomoći na skujaškim stazama, kao i u bilo kojoj situaciji vazanoj za kretanje, boravak i opasnost u planini, možete se obratiti spasiocima Gorske službe spasavanja Srbija pozivom na broj telefona:
 
Kopaonik: 063 466 466
 
Stara planina: 063 466 461
 
Zaltibor: 063 466 467
 
Prilikom poziva potrebno je navesti tačnu lokaciju gde se nalazite uz opis o kakvoj nesreći se rado i sačekati da pomoć stigne. 
 
Ostaje nam samo da Vam poželimo puno snega ove godine i dobre staze. Uživajte :)

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame