Dobar START za još bolji dan.

Kako se najlakše osloboditi prehlade?

27. okt 2016.

Prehlada je samo najava gripa ili nekog drugog oboljenja, koje se može sprečiti ako se adekvatno i odgovorno odnosite prema prehladi.

Kako se najlakše osloboditi prehlade?
Prehlada, kijavica, nemoć? Evo kako ih se najlakše osloboditi. Prehlada je samo najava gripa ili nekog drugog oboljenja, koje se može sprečiti ako se adekvatno i odgovorno odnosite prema prehladi.     
 
Predlažemo vam nekoliko saveta kako što pre izlečiti prehladu:
  1. Mirujte. Najčešća preporuka lekara je da svaku prehladu, ma kako ona bezazlena bila, preležite, jer upravo mirovanje jača otpronost imunog sistema, pošto telo ne troši energiju na druge aktivnosti.
  2. Što više tečnosti. Mnoge naučne studije su pokazale da je ovo u stvari jedna velika zabluda, jer vam neće pomoći da se rešite prehlade. Međutim, konzumacija čajeva, ceđenih sokova, uz dodatke vitamina C vam i te kako može pomoći da ublažite simptome prehlade i deluje preventivno protiv dehidratacije organizma, u slučaju visoke temperature.
  3. Ne budite sami svoj doktor. Ovo se prvenstveno odnosi na uzimanje antibiotika na "svoju ruku". Kod običnih prehlada, nije potrebno uzimanje antibiotika, čak ni preventivno, jer se oni koriste samo u slučaju prehlada, koje sa sobom nose i virusne infekcije. Zato pri najmanjoj pojavi simptoma prehlade, posetite svog doktora, koji ipak zna bolje od vas.
  4. Domaća radinost. Ukoliko je prehlada ipak slabijeg intenziteta, mogu pomoći i neki tradicionalni ‘medikamenti’, kao što su karamelizovano mleko (takozvani šerbet), razne vrste kompota, obloge od komove rakije ili sirćeta, koje su se pokazale kao vrlo delotvorne u snižavanju temperature.
  5. Tuširanje. Ukoliko imate povišenu temperaturu, pre nego što počnete sa uzimanjem brufena ili nekog drugog leka namenjenog njenom snižavanju, pokušajte da se preznojite. Obucite se slojevito, lezite, i pokrijte se. Ukoliko vas uhvati drhtavica i oblije znoj, ne bojte se, to je znak da se telo bori protiv temperature. Zatim se odmah istuširajte mlakom vodom, presvucite i nastavite da odmarate.
  6. Prilagodite ishranu. U vreme mirovanja tokom prehlade, izbegavajte tešku hranu. Jedite što više tečne hrane, koja neće opteretiti želudac i tako trošiti organizmu neophodnu energiju.
 
Ovi saveti vam u nekoj meri mogu pomoći, ali upamtite da je ipak prevencija najbolji lek. Vakcinišite se na vreme, jedite što više voća i povrća, unosite dodatne količine vitamina u vidu šumećih tableta, oblačite se slojevito, shodno godišnjem dobu.
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame