Dobar START za još bolji dan.

Šta mama može naučiti od tate?

07. apr 2018.

Kada je reč o roditeljstvu, gotovo svi se slažu u tome da su mame neprikosnovene.  Ako neko zna sve tajne o deci onda su to baš mame. One znaju najbolje koju hranu spremiti, koja garderoba je najudobnija... ma, znaju sve najbolje.

Šta mama može naučiti od tate?

Toliko dobro znaju čari roditeljstva da rado dele savete, posebno tatama koji, složićete se, i nisu baš nešto vični roditeljstvu.

 

Međutim, da li je to baš tako? Da li mame znaju o svemu baš apsolutno najbolje ili ipak postoje neke “sitnice“ koje bi mogle naučiti od tata?

 

U nastavku donosimo stvari koje bi mame mogle preuzeti od tata kako bi bile još bolji roditelji. Uuuhhh, ovo zvuči nemoguće, ali ipak pročitajte pa nam recite vaše mišljenje:

 

 

Tate sa decom rade stvari koje su deci interesantne i zabavne

 

Dok su mame fokusirane da istraže koje su to knjige odgovarajuće za čitanje ili koje TV emisije su prikladne za decu, očevi su uglavnom, kada je u pitanju ova segment odgoja, opušteniji i biraju aktivnosti koje rado rade sa decom, od igranja lopte, trčanja i slično.

 

 

Tate ne brinu previše o odevanju beba

 

Dok mame razmišljaju o tome da li su sve boje sparene, i da li je sve na svome mjstu, tate se uglavnom bave fuckionalnom stranom: da je bebi toplo i da ima adekvatnu obuću. A sad, što se čarape baš ne slažu sa cipelama i nije baš previše bitno, zar ne?

 

 

Lakše uspostavljaju pravila i granice

 

Dok mame nipošto ne žele da potpadnu u kategoriju takozvanih “zločestih mama“, tate uopće nemaju problem reći „ne“. „Ako ne uradiš domaći, onda ne možeš izaći napolje“ – to je rečenica koju će tata izgovoriti bez imalo zadrške. I dok ovo može izgledati pomalo okrutno, tate u stvari rade prave stvari postavljajući ispravne granice u odnosu roditelj/dete.

 

 

Tate lakše traže pomoć (ako im zatreba)

 

Budimo iskreni. Mnoge mame misle da moraju biti “supermame“ i da im nije potrebna pomoć. Kod tata, stvari su drugačije. Ukoliko nisu sigurni kako nešto uraditi, vrlo lako će pitati za savet, bez obzira šta drugi mislili.

 

 

Tate ne “paničare“ kada se deca povrede

 

Kada naši maleni zarade prvu modricu, mame instinktivno pokušavaju sve da zaleče povredu. Tate u ovakvim situacijama reaguju više hladne glave, i nevesno uče decu da tokom nezgoda ne reaguju preterano.

 

 

Tate nisu opterećene da li stvari rade savršeno

 

Bez obzira o čemu je reč: dojenje, uspavljivanje... mame su zabrinute da li stvari rade ispravno (čitaj najbolje). S druge strane tate su obično spremne da se bez puno kalkulacija suoče sa izazovom ne vodeći računa o perfekcionizmu.

 

Autor teksta: jedan tata

izvor: www.roditeljstvo.com


Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame