Dobar START za još bolji dan.

Prva pomoć za zaštitu šapa od soli

17. jan 2017.
Iz prve ruke evo nekoliko saveta stručnjaka kako da na najbolji način pripremite svog psa ili macu pre izlaska na sneg. 
 
Prva pomoć za zaštitu šapa od soli
Kalendarski zima nam je stigla pre desetak dana, ali prvi sneg nas je dočekao tek u novoj godini. Ledeni i snežni pokrivač mogu biti vrlo neprijatno iskustvo za Vašeg ljubimca, ponekad i bolno ako životinja duže vremena provodi na snegu. Najčešće posledice su u takvim slučajevima bolna iritacija i cepanje jastučića šapa.
 
Iz prve ruke evo nekoliko saveta stručnjaka kako da na najbolji način pripremite svog psa ili macu pre izlaska na sneg. 
 
Kandže se moraju redovno skraćivati posebno u vreme zime. Hladnoća i vlaga čine da nokti postaju krhki, pa se češće lome i pucaju tokom igre što može biti vrlo bolno za životinju. Nephodno je skratiti i dlaku između jastučića šapica. Na ovim delovima se skuplja najviše snega i leda što često izaziva iritacije, te pas ili mačka često pokušavaju da grizu i ližu.Jedna od dobrih zaštita u vreme hladnih i snežnih dana je upotreba posebnog balzama ili voska. Balzam se može naći u bolje opremljenim Pet-šopovima. Pre izlaska u šetnju namažite tanak zaštitni sloj na šapice, čime se sprečava isušivanje kože i iritacija jastučića usled hladnoće. Budite oprezni jer previše balzama kod mekanih šapa može da stvori veću osetljivost na habanje i podložnije su posekotinama. Tanak sloj je sasvm dovoljan.
 
 
Po povratku kući psu ili maci operite šape mlakom vodom, nikako vrućom. Tako će se rastopiti preostala količinu leda i snega na šapama i uklonite nečistoću. Zbog raznih hemikalija kojima se posipaju ulice i staze, koje su vrlo abrazivne i opasne za kožu pasa i mačaka, temeljno pranje šapa po dolasku kući je izuzetno važan detalj.Obuća za pse, iako će neki vlasnici ovo smtrati smešnim, je definitivno najefikasnije rešenje za zaštitu od snega i leda. U lokalnim pet šopovima su dostupni razni modeli, ali vodite računa da li su nazuvice za šape vodootporne. Natopljena obuća može samo da pogorša stanje i izazove promrzline. Najbolje rešenje su čizmice sa gumenim đonom, koje i nisu najjeftinije rešenje, ali su izuzetno tople i sigurno će zaštiti šape Vašeg ljubimca od hladnoće i soli, a ako kojim slučajem ne može da se navikne na obuću, odbija da je nosi i ne može normalno da hoda, nemojte insistirati, već se pridržavajte prethodno navedenih saveta.
 
žVećina pasa neće imati vidne povrede i razderotine na jastučićima, ali iritirane šape će biti jarko roze ili crvene boje. Izbegavaće da hoda ili da se oslanja na povređenu šapu usled osećaja nelagodnosti. Pas može i preterano da liže svoju šapu kako bi ublažio bol. Imajte na umu da lizanje samo pogoršava situaciju i produžava iritaciju. Pomozite svom ljubimcu. Ako postoje posekotine ili rane, odmah ih lečite. Operite mu šape, dezinfikujte ranu i namažite neku antiseptičku ili antibiotsku mast. Posavetujte se sa veterinarom i dok se iritacija ne smiri izbegavajte šetnje po snegu.Pridržavajte se ovih saveta, pripremite psa za zimu i uživajte zajedno. Jurcanje za grudvama i valjanje po snegu biće pozitivno i nezaboravno iskustvo za vašeg psa kojem će se iznova radovati.
 
Izvor: Ljubimci Telegraf/N1 info/njuska.com
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame