Dobar START za još bolji dan.

Ninova nagrada za 2016. godinu Ivani Dimić za "Arzamas"

17. jan 2017.
Ninova nagrada za 2016. godinu Ivani Dimić za "Arzamas"
Ninova nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen u 2016. godini pripala je Ivani Dimić za „Arzamas“.
 
U obrazloženju žirija, u sastavu Božo Koprivica (predsednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović, piše „ispripovedan svedenim, dramski ekonomičnim načinom, u stalnoj smeni komično-apsurdnog i setnog tona, te stoga žanrovski neuhvatljiv, roman Ivane Dimić postepeno prerasta u proznu fugu o ljubavi i smrti, u kojoj je ljubav, uprkos smrti, ona sila koja iskupljuje i osmišljava sam život“.
 
Ređajući prozne fragmente i „dramolete“, Ivana Dimić ispisuje priču u kojoj će ljubav biti jača od smrti.
 
Ivana Dimić kaže da je svoj roman naslovila tako jer se u njemu radi o sreći i smrti, napominjući da je to i ime zatvorenog grada u kojem su naučnici pravili atomsku bombu i podsećajući da je Školovski u „Energiji zablude“ (knjizi o Tolstoju) kazao: „Sreća i smrt - eto to je arzamaski užas.“
 
Roman „Arzamas“ je priča u kojoj se prepliću realno i magično, san i java, stvarnost i onostrano. Svojim majstorskim pripovedanjem autorka uspeva da nas uvede u prostor između jave i sna, u neko čarobno mesto. Pored snova ona govori i o pisanju, o piscima, ljubavi, smrti, životu, sudbini... Osim svojih monologa ubacuje i prizore drame sa likovima majke i ćerke koje se i svađaju i bezgranično vole. Tako se smenjuju dve različite literarne forme – priča i drama.
„Arzamas“ je vrhunsko delo umetničke proze, veoma neobično i nesvakidašnje.
 
Ivana Dimić (Beograd, 1957) autorka je pet knjiga kratkih priča, niza drama, dramatizacija i TV scenarija.
 
U najužem izboru za Ninovu nagradu od Laguninih izdanja našli su se pored Ivane Dimić i Vladan Matijević sa romanom „Susret pod neobičnim okolnostima“ i Vladimir Tabašević sa romanom „Pa kao“.
 
Knjige možete naći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame