Dobar START za još bolji dan.

ALAN FORD na sceni Bitef teatra

24. mar 2017.

U Bitef teatru 30. i 31. marta, pa početkom u 20h biće izvedena predstava “ALAN FORD, epizoda POVRATAK OTPISANIH” u izvođenju gostiju GLEDALIŠČE KOPAR, Slovenija i KAMERNI TEATAR 55, Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

ALAN FORD na sceni Bitef teatra
”Grupa TNT – Alan Ford” naziv je predstave bazirane na kultnom talijanskom stripu, koji je (upoznajmo mlađe čitaoce) nastao 1969. godine iz pera scenariste i crtača poznatih pod pseudonimima Max Bunker i Magnus.
Ono što čini pravi fenomen u vezi s tim stripom jest činjenica: Alan Ford, prepoznatljiv po naglašenoj groteski, satiri i crnom humoru, nigde nije postao slavan, osim u Italiji i bivšoj Jugoslaviji, a ovde je bio čak popularniji. Svi se slažu da je za to najzaslužniji zagrebački novinar i pisac Nenad Brixy, koji je strip prevodio sa milanskog dijalekta te adaptirao u jedinstvenom jezičkom i stilskom maniru, koji nas je oduševljavao u tim godinama. Nakon što je Brixy preminuo 1984., nove epizode Alana Forda više nisu imale jednak šarm.
 
U koprodukciji sarajevskog Kamernog teatra 55 i slovenskog Gledališča Koper, Alan Ford od 2016.godine dobija i novi scenski život (koji nikada nije imao u rodnoj Italiji). Naime, prvi put je za pozorište adaptiran sredinom ’90-ih u beogradskom Teatru T i igran je po predlošku originalnog scenarija.
Nova sarajevsko-koparska adaptacija, međutim, praktično je nova priča.
Predrag Lucić, jedan od kreatora najslavnijeg ovdašnjeg satiričnog lista ”Feral Tribune” iz Splita (ugašen 2008.), novinar koji piše hrabro i još uvek satirično o devijacijama današnjeg društva, napisao je potpuno novu epizodu “Alan Forda” pod nazivom “Povratak otpisanih”, a koja je temeljena na današnjem trenutku svetske scene.
– Ta epizoda govori o trenutnoj izbjegličkoj krizi u Evropi, demistifikaciji svih lažnih vrednosti Evrope koje pokazuju svoju zatvorenost i netoleranciju, te koje kroz industriju straha i žice ustvari donose ogromnu korist onim pojedincima koji na toj industriji i rade – o Lucićevom tekstu rekao je Kokan Mladenović, režiser predstave.
Ovaj poznati niško-beogradski reditelj ističe da su svi iz kompletne družine TNT, na koje su čitaoci stripa navikli, lepo i vešto upleteni u priču predstave, a upravo njihova satirična crta je bila u središtu zanimanja svih autora i glumaca koji su radili na predstavi. Likove Alana Forda, Grunfa, Boba Rocka, Broja Jedan i drugih tumače Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kosić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave”.( izvor Glas.ba)
 
Režija: Kokan Mladenović
 
Kompozicija: Irena Popović
 
Kostim:Tatjana Radišić
 
Scena: Milan Percan
 
Scenski pokret: Andreja Kulešević / Andrew Kulešević
 
Dizajn svetla:  Jaka Varmuž
 
Dizajn maski: Tina Humar, Inga Mijatović
 
Igraju: Broj 1: Aleš Valič, Bob Rok (Bob Rock) Gorazd Žilavec, Alan Ford: Igor Štamulak,  Sir Oliver / Superhik / Milogled Bluff / General War: Mirsad Tuka, Grunf / Herr Trinkgeld: Rok Matek, Jeremija / drugi član Evropske trojke: Davor Golubović, Debeli šef / prvi član Evropske trojke: Armin Omerović, treći član trio: Anđela Kusić, Beppe Joseph / Patsy Al-Jusufi: Elma Juković;
 
Narator (snimanje glasa): Boris Cavazza.
 
Trajanje 85'  bez pause

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame