Dobar START za još bolji dan.

Intervju: Katarina Stojković

19. nov 2016.

Katarina Stojković je mama dve devojčice, diplomirana inženjerka menadžmenta i autorka kuvara “Veseli zalogaji”.

 

Intervju: Katarina Stojković

 

Na štandu izdavačke kuće Vulkan, na nedavno završenom Sajmu knjige, pojavili su se “Veseli zalogaji” i već na prvi pogled privukli roditelje i decu. Unutar korica ove knjige krije se carstvo zdrave hrane, uz lepe fotografije, objašnjenja i recepte. Sasvim maloj deci ponekad je teško objasniti zašto bi trebalo da jedu zdravu hranu i retka su deca koja vole da jedu baš sve. Ali, ako se zdrava hrana servira na zabavan način mogu se nadmudriti i najpametnija deca. 
 
 

Znamo da ste mama dve devojčice od tri i jedne godine, da li su “Veseli zalogaji” inspirisani ličnim iskustvom?

Svakako! Pre prve trudnoće nisam ni sama previše brinula o svojoj ishrani, doručkovala sam u pola 1, pre toga pila po nekoliko kafa, ručak je uglavnom bio neki fast food… A, onda, kada sam saznala da zapravo treba da počnem da brinem o još nekome I da tom nekom treba da usađujem zdrave navike od prvih dana života, okrenula sam se za 180 stepeni. Posledice su od samog starta bile sjajne. Tokom trudnoće se nisam uopše ugojila, bebu sam dojila 15 meseci bez ikakvih problema, osećala sam se lepo I raspoloženo, a sigurna sam da je promena režima ishrane u velikoj meri uticala na sve to! Kasnije, sve sam samo nadograđivala. Kuvala I pripremala zdrave kašice, tako da su ti ukusi prosa, ovsa, heljde I sl stvari mojij deci postali uobičajena hrana.
 
 

Koliko vam je bilo teško da vaše prvo dete zavoli “zdravu hranu”, jer nas stalno ubeđuju kako je ono što je zdravo neukusno, a hrana puna šećera lepak za klince?

Nimalo, pošto je to bila njena uobičajena hrana od prvog dana. Nikada joj nisam kupila gotov obrok iz teglice I danas sam jako ponisna zbog toga.
 
 
 
 

Bez obzira što gotovo svi znamo da je taj najraniji uzrast važan kako bi dete steklo zdrave navike i zavolelo kvalitetnu hranu, roditelji se žale da je takva kuhinja skupa, pa jesu li u pravu?

Moje iskustvo govori sasvim suprotno. Žitarice koje sam pomenula (proso, heljda, ovas) koštaju smešno, a od njih možete zaista svašta. Takođe, semenke suncokreta, lana, golice I sl su sjajne stvari za naš organizam, takođe su jako pristupačni, ali problem je u tome što mnogi zapravo I ne znaju šta bi sa njima radili I kako da ih pripreme. Baš zato  sam odlučila da napišem “Vesele zalogaje” I pokažem onima koji žele da promene svoju ishranu, kako to mogu lako da urade. Namirnice kao što su badem, lešnik, indisjki orah I sl jesu malo skuplje, ali se preporučuje da tokom dana ne pojedete vise od 50 gr takvih stvari, što opet kada preračunate košta mnogo manje od npr 100 gr čokolade, koju mnogi jedu svakodnevno. 
 
 

Namirnice za sve vaše recepte možemo pronaći u prodavnici, nije potrebno naručivati ih iz inostranstva. Pored toga svi recepti su zdravi i brzo se pripremaju. To su obroci koji i starijima mogu doneti dosta blagodeti u smislu nutritivnih vrednosti, a segment serviranja možda je ipak najprimamljiviji deci dok ne zavole određene namirnice. Koliko je vremena potrebno za pripremu i aranžiranje hrane iz vašeg kuvara?

Većina jela se pravi jako brzo. Neke stvari je potrebno potopiti noć ranije u vodu ili neko biljno mleko, a ujutru su odmah spremne za jelo. Takođe, ništa nije komplikovano, a sve namirnice su dostupne na svakom koraku. Ono što uvek savetujem je da roditelji I decu uključe u process pripreme I aranžiranja hrane, pošto će deca u tom slučaju sa mnogo vise volje I želje sesti da pojedu obrok. Same dekoracije nisu ni malo komplikovane. Moja ideja nije bila da neko vidi sliku servirane hrane I odmah odustane uz reči: “ja ovo nema šanse da napravim”. Sve je zaista lako I ne zahteva puno vremena.
 
 
 
 

Da li se u vašem kuvaru nalaze i jela naših baki, majki?

Nekako je u poslednje vreme postalo moderno da se ne kuvaju stvari kao što je grašak, boranija, sočivo I sl. Ja sam kroz knjigu pokušala da animiram I decu I mame da se na trpezama ponovo nađu takve stvari, lepo I maštovito dekorisane I servirane. Kada lepo skuvate I začinite ovo povrće, zaista ćete uživati u ukusu, a o hranljivosti takvih jela, nema potrebe da govorim.
 
 

Šta deca, prema vašem iskustvu, najmanje vole da jedu? 

U mojoj kući je to meso. Ali, postoje trikovi kako da dete bez problema pojede I to. Skuvajte povrće I meso, zatim sve izblendirajte, začinite I dobićete super ukusnu čorbicu, koju će dete rado pojesti, a da nije ni svesno šta je zapravo unutra. Na blogu veselizalogaji.rs  I u istoimenoj knjizi su I brojni saveti kako da kroz igru I uz pričanje priče dete zainteresujete da privoli neke stvari , koje možda do tada nije baš najradije jelo. Iskustvo mojih prijatelja, kao I moje lično, pokazuju da takvi maštoviti potezi zaista daju sjajne rezultate.
 
 

“Veseli zalogaji” su knjiga koja inspiriše, mislite lid a može da reši probleme onih roditelja čija deca ne jedu dobro?

Sigurno! Bitno je samo biti uporan I istrajan. Problem se ne može rešiti za jedan dan. Mnogi ukusi će detetu sigurno biti novi I ne baš odmah omiljeni (npr heljdino brašno), ali uz priču I zajedničko pripremanje obroka sa decom, uspeh je zagarantovan. 
 
 

Šta najradije pripremate svojoj i deci koja vas posećuju? 

Baš sve, od raznih zdravih grickalica, preko slatkiša koji ne sadrže ni šećer ni brašno, do glavnih jela I zdravih vrsta hlebova. Zanimljivo je da kada imamo u gostima I male drugare nastane opšta “tuča” I “prepirka” ko će šta prvi pojesti I ko je pojeo vise od koga. 
 
 

Uskoro ćete u okviru svog projekta lansirati i tanjir, o kakvom tanjiru se radi i kako će roditelji moći da dođu do njega?

To će biti još jedna “olakšica” roditeljima, a zabavna “alatka” deci na putu promene loših navika u ishrani. Takođe I sjajan poklon za sve koji detetu žele da poklone nešto drugačije I nešto korisno. Na tom tanjiru će svi moći da pokažu koliko su kreativni, deci će biti jako zabavno da “slažu” svoj obrok na najrazličitije načine, a zatim ga I pojedu u čitavom tom zabavnom procesu. Izgled tanjira se već sada može videti na blogu veselizalogaji.rs, u odeljku shop gde će I moći da se poruči. Biće dostupan I preko naše facebook stranice, a naći se se I u određenim maloprodajni objektima sa stvarima namenjenim deci. Najsigurnija varijanta je online kupovina, pošto ćemo tanjiriće isporučivati širom Srbije, na kućnu adresu.
 
 

Da li se misija približavanja zdrave hrane deci, ali i roditeljima, završava objavljivanjem kuvara “Veseli zalogaji” ili imate još neke planove, npr. da zdravu ishranu uvedete u škole i vrtiće?

Dobru ideju I svrhu Veselih zalogaja već je prepoznala makedonska firma zdrave hrane Vitalia, koja je podržala čitav ovaj projekat I ja im se zahvaljujem na tome. Imamo neke zajedničke planove u tom smeru, ali idemo korak po korak.
 
Izvor: www.nesamomoda.com
 

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame