Dobar START za još bolji dan.

Premijera predstave "Mali kaplar" u malom pozorištu Duško Radović

10. okt 2017.

Predstava „Mali kaplar“ otkriva nam herojsku sudbinu istorijske ličnosti, dečaka Momčila Gavrića, koji će u teškim okolnostima koje su zadesili Srbiju 1914. godine biti primoran da napusti svoje spaljeno selo u okolini Loznice i krene u beg trnovitim putem zajedno sa srpskom vojskom. 

Premijera predstave "Mali kaplar" u malom pozorištu Duško Radović
 
Premijera predstave „Mali kaplar“ Igora Bojovića, u režiji Saše Gabrića održaće se u sredu 11. oktobra (20 sati) u Malom pozorištu „Duško Radović“.
 
Igor Bojović
 
„Mali kaplar“
Čas istorije
 
Režija: Saša Gabrić
Scena: Boris Maksimović
Kostim:  Marina Vukasović Medenica
Likovna dorada kostima: Olga Mrđenović
Izbor muzike: Saša Gabrić
Lektor: Dijana Marojević
 
Igraju:
 
Momčilo Gavrić: MARKO DEDIĆ / DANILO ANTIĆ
Deda Miloje: BOŽIDAR STOŠIĆ
Major Stevan Tucović: BOJAN LAZAROV
General Živojin Mišović: ALEK RODIĆ
Vojnik Radosavljević: LAZAR MILJKOVIĆ
Engleska bolničarka, Crnogorka: JELENA ĆURUVIJA ĐURICA
Jelena Gavrić: KATARINA DIMITRIJEVIĆ
 
 
 
 
Ova potresna i jedinstvena priča u srpskoj istoriji, o dečaku kome je rat oduzeo i porodicu i detinjstvo, sadrži u sebi priču o golgoti i vaskrsu našeg  malog naroda u velikoj borbi za opstanak. Momčilo Gavrić je jedna od ikona Prvog svestskog rata i simbol našeg stradanja. Dečakov romantični lik je imao ogroman uticaj na sprsku vojsku i narod.
 
Predstava je namenjena starijim razredima osnovne škole, i u formi školskog časa kroz dramsku radnju otkriva nam herojsku sudbinu istorijske ličnosti - dečaka Momčila Gavrića.
 
Prva repriza predstave je u četvrtak 12. oktobra u 20 sati.
 
 
O PREDSTAVI „MALI KAPLAR“
 
Predstava „Mali kaplar“ otkriva nam herojsku sudbinu istorijske ličnosti, dečaka Momčila Gavrića, koji će u teškim okolnostima koje su zadesili Srbiju 1914. godine biti primoran da napusti svoje spaljeno selo u okolini Loznice i krene u beg trnovitim putem zajedno sa srpskom vojskom. Dečak silom prilika postaje ratni heroj i kaplar u redovima majora Tucovića. Učestvuje u bici kod Mojkovca, ali odbija da ostane u Crnoj Gori kao ratno siroče, već se tajno pridružuje vojsci koja se povlači preko Albanije. Lik malog Gavrila svedoči nam o nestvarnoj hrabrosti i rodoljublju dece koja su doživela ratne traume. Današnjoj mladoj publici ova priča može delovati skoro kao nemoguća ili izmišljena. Našoj deci, pa i nama odraslima, teško je da čak i zamislimo kakve su se strahote dešavale u našoj zemlji u periodu Prvog svetskog rata. Tragedija gubitka cele porodice u jednom danu, od jednog običnog dečaka, stvorila je hladnokrvnog ratnika - osvetnika. Ipak, ova ratna drama završava se tako što se u našem malom junaku budi duh praštanja.

Ostavi komentar

Učitava se sadržaj...

Reklame

Povežite se sa nama

Prijava za newsletter

Pretraga

Reklame